Harry Smits is geboren op 15 juni 1930 te Borculo, Gelderland. Als jonge, net getrouwde onderwijzer verhuisde Harry met zijn vrouw Diny naar Gendringen in Gelderland. Daar was hij achtereenvolgens onderwijzer op een basisschool en directeur van een school voor speciaal onderwijs. Als onderwijzer speelde hij jaarlijks zelfgeschreven toneelstukken met de schooljeugd. Een van de stukken uit die tijd is later herschreven en uitgegeven als  "Het Kerstfeest van Scrooge".

In 1967 verhuisde Harry Smits met zijn gezin naar het Brabantse Nuenen, waar hij directeur van een basisschool werd. Daarna werd hij docent pedagogiek en psychologie  aan verschillende opleidingen voor dienstverlenende en gezondheidskundige beroepen in Helmond. Onder het pseudoniem Harry van Gelder schreef hij een drietal jeugdboeken: "Avontuur in Tirol",  "Speurtocht door  Denemarken" en "Spionage in Engeland". Onder eigen naam schreef hij een aantal studieboeken voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs, op het gebied van pedagogiek, psychologie en omgangskunde.

Thans is Harry Smits, vader van vier kinderen en opa van acht kleinkinderen, gepensioneerd. In Nuenen schreef hij onder andere voor de schooljeugd  van Nuenen "Van Heren en Meesters" (1971), over de geschiedenis van  de eigen woonplaats. Daardoor werd hij later ook gevraagd twee boeken over Nuenen te schrijven: "Van Alvershool tot Zuiderklamp" en "Dwers door Nuenens verleden". In 1984 schreef hij op verzoek van de toneelvereniging De Lindespelers "Een monument voor Vincent", ter gelegenheid van het feit, dat van Gogh 100 jaar eerder in Nuenen "De Aardappeleters" geschilderd had. In opdracht van de gemeente Nuenen schreef hij in het jaar 1998 "Zeven eeuwen dwers", over de historie van Nuenen. Dit stuk werd  ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de gemeente Nuenen gespeeld. Voor deze en andere verdiensten voor de gemeente werd hij in 1999 geridderd.

Toen Harry Smits in 1984 voor de Lindespelers "Een monument voor Vincent" schreef, werden hij en zijn vrouw Diny lid van deze vereniging. Voor de Lindespelers schreef Harry onder andere: "Ons moeder zei altijd" en "Uit de kunst". Beide stukken werden daarna bij de firma Grosfeld in Berlicum uitgegeven en worden thans in heel Nederland en  dikwijls in BelgiŽ gespeeld. Daarnaast werden Harry en Diny ook lid van de seniorentoneelvereniging Spelplezier in Nuenen. Veel van de toneelstukken, uitgegeven door de firma Grosfeld hebben hier hun eerste try-out beleefd.  Daarnaast waren Harry en Diny samen ook regisseur bij Spelplezier.

Inmiddels zijn er 70 toneelstukken van Harry Smits uitgegeven bij toneeluitgeverij Grosfeld bv in Berlicum. Enkele van zijn toneelstukken zijn vertaald in het Fries en uitgegeven bij de St. Utjouwerij Frysk Toaniel in Ljouwert (Leeuwarden). Een toneelstuk (Murder at Dunholm Castle) is inmiddels vertaald in het Engels. In BelgiŽ zijn de toneelstukken uitgegeven bij Toneelfonds Janssens in Antwerpen.

De omslagtekeningen van de toneelboekjes zijn steeds van de hand van Marc Smits (inderdaad: een zoon van). Deze website is gemaakt en wordt bijgehouden door Vincent Smits (Inderdaad: ook een zoon van). De website wordt gehost door Otto Moerbeek (een schoonzoon). Een echt familiebedrijf dus!

 

  Harry Smits in straattoneel:
  "De vieze man"
  Diny Smits in "De Aardappeleters",
  uit "Een monument voor Vincent"
  Harry Smits in een scene uit
  "De zelfmoordenaar", van Nicolai
  Erdman