Verhalen rond kribbe en kerstnacht (2004)

"Kerstmis is een ware uitputtingsslag. Iedereen ziet er tegenop als een berg, maar als het zover is staan er voor alle ramen weer feestelijk verlichte kerstbomen." (Hidde Olierook in De Nieuwe Linie van 14 jan. 1971)

-Solo in de Kerstnacht (3 dames, 3 heren; ± 20 à 25 min.) 

Als zowel de dirigent van het kerkkoor als de leidster van het dameskoor in een klein dorp beiden tijdens het Kerstfeest de solo in het "Stille Nacht" voor zich opeisen, lopen de emoties hoog op. Van "Vrede op aarde" is dan even geen sprake meer...

Oma Lavrijsen ziet het allemaal hoofdschuddend aan. Maar problemen zijn er om opgelost te worden, nietwaar? Laat dát maar aan oma over!

 

-Hoe luie Lowieke bijna de Nachtmis miste
(3 dames, 3 heren; ± 25 à 30 min.)

 Lowieke, die het werken écht niet heeft uitgevonden, laat zich in de dagen vóór Kerstmis als (zogenaamde) zieke op bed door zijn goedgelovige vrouw Sjan ver­zorgen en verwennen. Als dat de spuigaten uitloopt stuurt meneer pastoor dokter Dekkers op Lowie af. Die stelt vast,dat Lowieke's ziekte alleen te be­strijden is met zeer pijnlijke injecties met "Simulantine".

Bestaan er, buiten Lourdes, nog meer wonderbaarlijke gene­zingen?

 

-Kerstmis op de ziekenzaal
(3 dames, 2 heren; ± 25 à 30 min.)

 Twee dames liggen samen op een kamer in een ziekenhuis: Fien, een ongecompliceerde vrouw met humor en Lisette, die het een beetje hoog in de bol heeft. Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn; echt vervelend wordt het pas als Lisette's gouden hals­ketting verdwenen blijkt te zijn uit haar nachtkastje, nadat ze even van de kamer is geweest.

De gespannen situatie op de ziekenkamer staat de ware kerst­stemming danig in de weg...

 

-Het ezeltje uit de kerststal 

Een gedicht over de lotgevallen van het ezeltje, dat een eenvoudige timmerman en zijn zwangere vrouw van Nazaret naar Bethlehem bracht, naar een koude stal; en dat daarna overhaast met het jonge paar moest vluchten naar het verre Egypte.

De eenakter "Hoe luie Lowieke bijna de Nachtmis miste" bestaat ook als avondvullend toneelstuk "As werken in een fleske zat", eveneens verschenen bij Toneeluitgeverij Grosveld te Berlicum