Brengen scherven geluk? (2006)

Avondvullend blijspel in 5 bedrijven
5 dames en 5 heren
(eventueel 6 dames en 4 heren)

"Een vrouw kan maar het best met een archeoloog getrouwd zijn: hoe ouder ze wordt,hoe meer hij zich voor haar gaat interesseren!"
Agatha Christie (Engelse schrijfster van succesvolle misdaadromans)

Hein van de Broek laat in midden-Limburg graafwerkzaamheden verrichten als voorbereiding op een projekt van 24 Vinex-woningen en hij ziet, hoe zijn werknemer Janus met zijn shovel een aantal potscherven omhooghaalt die hij achteloos opzij gooit. Zo niet Hein: die verzamelt nauwgezet alle scherven in een oude plastic zak. Want hij ziet al vůůr zich wat er anders gebeurt: een invasie van archeologen met schepjes, die het hele gebied nauwgezet gaan onderzoeken en die het bouwprojekt onmiddellijk laten stilleggen; zoals hij enkele jaren geleden ook heeft meegemaakt in Brabant, toen op een bouwlocatie in de buurt van Oirschot de bouw van zes landhuizen werd stilgelegd, omdat biologen daar enkele exemplaren van de zeldzame rugstreep-pad hadden ontdekt. Tel uit je winst!

De door Janus opgegraven scherven blijken inderdaad zeldzame overblijfselen uit de bandkeramiek-cultuur te zijn. Dit leidt tot een hooglopende ruzie tussen Janus, die de scherven opgroef (en vervolgens weggooide) en Hein, die ze verzamelde en meenam. Een en ander leidt er zelfs toe, dat Janus Vereijken Wilma de toegang tot zijn huis ontzegt; niet dat Dick en Wilma zich daar overigens veel van aantrekken! Als dan de zeldzame prehistorische resten opeens verdwijnen is Leiden (namelijk het Oudheidkundig Museum aldaar) in last!

Voeg daarbij een verdwenen naakttekening van een jong meisje en alle ingrediŽnten voor een blijspel vol verwikkelingen zijn daar!