De ideale schoonzoon (2007)

Avondvullend blijspel
4 dames en 3 heren

“Iemand van adel mag wel de poot van zijn hond schudden, maar niet de hand van zijn bediende.
”Colin Wilson: “The outsider”

Ma heet van huis uit Claire Dupont en kijk, dat is een naam, daar kun je mee voor de dag komen! Ze is getrouwd met Joop de Vries en dat is nou weer een achternaam, die in Nederland héél veel voorkomt! Niet echt een naam, die een zekere standing verraadt!

Ma heeft het dus nogal hoog in haar bol en haar dochter Nicole heeft een vriendje, Ron de Waard, waar nou niet echt mee te pronken valt: een beginnend onderwijzertje dat waarschijnlijk GroenLinks stemt of nóg erger:misschien wel SP!
Maar dan ontmoet ma een jongeman, Erik Schmitz von Mönninghausen, een telg uit een zeer oud Duits adellijk geslacht: zoon van Freiherr Albrecht von Mönninghausen-Wallenstein. Een echte heer, die Erik: afgestudeerd aan de universiteit van Heidelberg en daarvóór kapitein-vlieger bij de Nederlandse luchtmacht! Ma is razend-enthousiast: dát is een goede partij voor haar Nicole! Pa is minder geestdriftig: hij loopt niet zo weg met adellijke titels en bovendien: Ron, het vriendje van Nicole, mag hij wel.

Dan nadert ma’s 45 verjaardag en dat wil ze vieren met een groot tuinfeest: iedereen geeft tegenwoordig immers een tuinfeest, met een beschaafd strijkje en met een kok uit een restaurant met een Michelin-ster! En ze hoopt op dat tuinfeest de verloving bekend te kunnen maken van haar dochter met een heuse jonkheer, met een familiewapen!

Maar soms lopen de dingen anders...