Lord Winslow en de Orde van de Kouseband (2008)  

Blijspel in 5 bedrijven  4 heren en 5 dames 

"De wereld wordt bewoond door twee soorten menselijke wezens: mensen en Engelsen"
G. Renier (Eng. taalkundige van Nederlandse afkomst, overleden te Twickenham, 1963)

Lord Winslow, lid van het befaamde Britse Hogerhuis, heeft in zijn studentenjaren in Oxford ooit een boekje geschreven met een honderdtal zéér ondeugende erotische verhalen, die de toenmalige Aartsbisschop van Canterbury destijds in heilige woede deden ontsteken. Maar, achteraf gelukkig, schreef his Lordship deze pikante verhalenbundel toen onder pseudoniem!

Intussen is er echter sprake van dat Lord Winslow wegens zijn verdiensten als conservatief politicus onderscheiden zal gaan worden met de Orde van de Kouseband, de hoogste denkbare eer voor een Engelsman. Maar juist nu ontdekt de butler een brief van de uitgever van het ondeugende boekje; en de butler gaat hiermee Lord Winslow chanteren, want hij hoopt zodoende genoeg te verdienen om voor de rest van zijn leven met pensioen te kunnen gaan. Lord Winslow is ten einde raad!

Bertie, de zoon van Lord Winslow en Lady Ann, is op Eton nooit betrapt op enige studieijver: het enige dat hem lijkt te interesseren zijn de windhondenrennen op Wimbledon en de paardenraces van Epsom en Ascot. En Lady Ann lijkt het gebrek aan aandacht van de door de politiek zeer in beslag genomen Lord Winslow meer dan te compenseren door de attenties van de nieuwe chauffeur Patterson.

Mrs. Donovan, de kokkin op Winslow Castle, leeft al heel lang op voet van oorlog met Higgins, de butler die altijd zeer kleinerend doet over het Britse koningshuis en over allerlei zeer Britse gebruiken. Higgins is dan ook een echte Welshman, een in Wales geboren en getogen man die de Engelsen beslist geen warm hart toedraagt!

Ruby, het keukenmeisje op Winslow Castle, heeft nogal te lijden onder de meer dan onvriendelijke behandeling door Higgins, die haar maar een dom boerenkind vindt. Maar ís Ruby echt zo dom? En wat nog meer is: ís ze wel degene, die ze voorgeeft te zijn?

Allerlei verwikkelingen dus op Winslow Castle, in een blijspel dat in één moeite door een beetje de draak steekt met allerlei Engelse gewoonten en tradities.

(Lord Winslow en de Orde van de Kouseband" speelt in de jaren '60)