Een stroper in het nauw (2001)

6 dames, 4 heren (avondvullend)
(Algemene en Brabantse versie)

"Het kan beter van 'n kerk as van 'n kapelleke" (Brabantse stroperswijsheid)

Meester Neuteboom heeft de legende van koning Arthur bewerkt tot een groot toneelstuk, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van toneelvereniging "De Vrolijke Spelers". Het moet een echt spektakelstuk worden! Tonia zorgt zoals altijd voor de kostuums, geholpen door haar vriendin Miep (en van tijd tot tijd gestoord door "Betje Klets", de roddeltante van het dorp Lobroec).

Er ontstaat grote opwinding, wanneer de rollen verdeeld moeten worden. Wie zal koning Arthur spelen: de meester zelf f de burgemeester, die een gemeentelijke subsidie in het vooruitzicht heeft gesteld? En wie speelt koningin Guinevere: juf Hetty, met wie de meester het zo goed kan vinden f de barones (met wie de burgemeester een heimelijke verhouding blijkt te hebben)?

Allerlei kleine intriges worden niet geschuwd. Het landgoed van de baron wordt intussen bovendien geteisterd door een groep criminele stropers. Teun, een goeie jongen, wil voor de 80e verjaardag van zijn moeder k eens een haas stropen. Op de vlucht voor de veldwachter belandt hij bij Tonia in de kostuum-afdeling. Inderhaast wordt hij daar omgetoverd in een personage in historische kledij, die als pop in een winkel-etalage zal komen te staan.

Het is voor Teun een hele toer om zijn pose als onbeweeglijke pop vol te houden. Vooral als hij een onbedwingbare niesbui voelt opkomen, met de veldwachter in de nabijheid. Hoe lang zal Teun dt volhouden?

Het avondvullend toneelstuk "Een stroper in het nauw" bestaat ook als de eenakter "Een Kersthaas voor moeder" uit de bundel "Verhalen rond Kersthaas en Kerstkonijn" eveneens verschenen bij Toneeluitgeverij Grosveld te Berlicum.