Verliefd worden en andere ongemakken (2009)

Senioren-Kersttoneel in 5 taferelen
voor 3 heren en 5 dames

Carien van Doormalen, de regisseuse van "De Dommelspelers", heeft voor de Kerstvieringen in december a.s. een toneelbewerking van het bekende verhaal over de gierige Scrooge van de Engelse schrijver Charles Dickens uitgezocht. Maar het is een nogal vrije bewerking: aan het stuk zijn nu bijvoorbeeld God en de duivel toegevoegd.

Als in juni de eerste leessessies beginnen meldt zich een dame als nieuw lid van de Seniorentoneelclub aan. Ze heet Letty van Maasakkers, is "single" zoals dat in goed Nederlands heet en ze is beslist niet onaantrekkelijk. Enkele heren van de toneelclub zijn zeer geďnteresseerd in deze dame, die veel blijkt te weten over diëten en gezonde voeding. Dieetgoeroes als Montignac, Atkins en Sonja Bakker hebben blijkbaar géén geheimen voor haar en ze strooit die wijsheden van tijd tot tijd graag om zich heen.

Een en ander heeft tot gevolg, dat enkele heren zich toch wel pijnlijk bewust beginnen te worden van hun niet geringe buikomvang! Naast het inoefenen van de nieuwe rollen voor de Kerstvieringen van over enkele maanden is het allesoverheer­sende thema de laatste tijd dan ook: afvallen, fitnesstraining, wél of geen volle kwark eten en is Yakult nu wel of niet goed voor je? En zijn kroketten, zoals iedereen denkt, nu écht zo slecht voor je gezondheid?

De dames van "De Dommelspelers" zien het allemaal geamuseerd aan, zéker als de heren opeens het Nordic walking ontdekken, of zich een hometrainer gaan aanschaffen. Maar terwijl Noud en Sjaak in de loop van de zomermaanden duidelijk afvallen, lijkt het Chris allemaal niet zo te interesseren. Doet deze Letty hem dan helemaal niets? Je zou zelfs zeggen, dat hij de laatste tijd flink begint aan te komen!

In Brabant zeggen ze: "Kort en dik, da gif gin schik;
Maor lang en smal, da's ôk niemendal!"

Tja, wat is wijsheid?